top of page

Kako dovoliti bolečini oditi?

Orodje za samopomoč: Meditacija


Iščeš bližnjico do spremembe?
Bi rad zamenjal svoja prepričanja?
Se želiš boljše počutiti?

Če si pritrjeval v odgovore na zgornja vprašanja, potem sem prepričana, da boš v nadaljevanju našel odgovor na vprašanje KAKO narediti spremembo.

Pa začnimo s prepričanji. Si se kdaj vprašal, kaj je prepričanje?

Vsaka misel, ki jo nenehno ponavljaš, se imenuje prepričanje.


Mnoga prepričanja ti koristijo. Kako to veš? Ob takih mislih imaš zelo prijetne občutke, kot so veselje, ljubezen, mir.

A nekatera prepričanja pa ti ne služijo dobro in ob takih mislih čutiš žalost, strahove, nemir…


Ljudje imamo polno glavo misli in skrbi.

Ni enostavno imeti samo lepe, mirne in čiste misli v aktivnem življenju. Mnogo lažje je, naučiti se umiriti um kot pa kontrolirati misli.


Včasih nam bližnjice dobro denejo.

Tudi do umirjenega uma in dviga kvalitete življenja obstaja bližnjica. Imenujemo jo meditacija.


Meditacija je trening zavesti in prehod na čistejšo raven vibracije in zavedanja. Omogoča nam, da skozi potovanje vase prebudimo nove dimezije sebe znotraj sebe. Stanje zavesti lahko načrtno spreminjamo tudi z namenom umirjanja, iskrenega pogovora s samim seboj, uresničenja konkretnega cilja…


Ko sedimo v tišini, le opazujemo misli in se ne vežemo nanje. Svojo pozornost usmerjamo na dihanje. Z vsakim vdihom in izdihom smo bolj sproščeni in umirjeni.

Sčasoma s treningom in potrpežljivostjo začneta izginjati čas in prostor. To je fenomenalen občutek, na voljo brezplačno in vsak trenutek čisto vsakemu izmed nas.


Od kar vadim transcendentalno meditacijo, sem veliko bolj bistrih misli, imam močnejši fokus in več energije. Pa vendarle…moja pot iskanja najboljšega načina meditacije je trajala nekaj let. Poskusila sem različne načine meditacije, preden sem našla sebi najbolj ustrezno.


Preizkušajte in iščite, dokler ne boste našli sebi najbolj ustreznega načina meditacije. Veliko poti pripelje do cilja, a najpomembnejše je potovanje samo.


Meditacija je vedno dobrodošla. Kot orodje samopomoči pa mi najbolj koristi, ko so moja prevladujoča čustva nemoč, strah, depresija ali žalost. Meditacija me telesno sprosti, postanem umirjena, poveča se mi jasnost in postanem bolj kreativna.


Ko pozornost obrnemo vase, ugotovimo, kaj nam najbolj ustreza. Tisto, ob čemer se mi počutimo prijetno in nam vzbuja prijetne občutke, je pravo za nas.


Kaj sem se v tem času naučila in kaj je po mojem mnenju vsem načinom skupnega?


1. Vzemi si čas zase.


2. Okolje naj bo prijetno, varno in mirno.


3. Poskrbi, da ti je udobno. To je zelo pomembno.


4. Hrbtenica naj bo zravnana.

Lahko sediš na tleh (po turško ali lotusov položaj) ali na stolu, ležanje ni priporočljivo.


5. Vedno meditiraj s praznim želodcem.


6. Misli NE odganjaj in se NE trudi, da izginejo.


7. Ko se misli pojavijo, se jih le zavedaj in jih opazuj brez vpletanja. Sprejmi jih.


8. Svojo pozornost usmerjaj na dihanje. Z vsakim izdihom se še globlje sproščaj. Karkoli te zmoti (sirena, troblja, hrup, misel, čustvo…), se vračaj na dihanje.


9. Meditacijo je potrebno vaditi redno vsak dan, na začetku 20 minut. Ni pomembna toliko dolžina meditacije, kot rednost vadbe.


10. Namen meditacije je le BITI, zato se ne trudi karkoli videti, doseči ali kamorkoli priti. Sama prisotnost te pripelje do notranjega mira.


Želim ti, da ko pride trenutek izbire, ko bi se lahko na primer pritoževal ali sodil, da greš meditirati. Ko se tvoja vibracija dvigne, si v dopuščanju manifestacije svojih srčnih želja.


Sčasoma meditacija postane način življenja. Lahko rečem, da je tako pomembna, kot redno hranjanje in uživanje tekočin. V tem primeru ti resnično spremeni življenje.
25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page